söndag 6 februari 2011

Chokladfudgetårta


Det här är en alldeles underbart onyttig kaka! Den är rätt så mastig så den passar perfekt att baka om man ska ha gäster eftersom den räcker till många. Jag tycker nog att kakan är godast dagen efter, men det är ju en smaksak. Själva fudgesmeten brukar jag ibland koka ihop och använda som kolasås till glass. Det blir hur gott som helst! Jag tycker om recept som man kan använda på olika sätt.

Chokladfudgetårta:
150 g smör
2 ägg
2 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk kaffe
1 ½ dl vetemjöl
½ dl kakao
1 tsk bakpulver

Fudge:
1 ½ dl vispgrädde
1 ½ dl strösocker
2 msk ljus sirap
100 g mörk choklad
75 g mjukt smör

Smält smöret och vispa undertiden ägg, socker och vaniljsocker vitt och fluffigt. Tillsätt kaffet och sikta sedan ned mjöl, kakao och bakpulver. Häll ned smöret. Blanda om ordentligt och häll smeten i en smord springform. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 20 minuter.

Blanda allt utom smöret i en kastrull. Koka upp och låt småkoka i ca 5 minuter. Ta kastrullen av plattan och rör ned smöret. Låt svalna lite innan den hälls över kakan.

1 kommentar:

  1. Hejsan Jenny om jag vill göra denna kaka i en långpanna hur mycket ska man då öka i receptet
    // Ulla =)

    SvaraRadera