söndag 19 december 2010

Vadköpingsrutor



Det här är en mjuk kaka som går snabbt att röra ihop och som definitivt smakar jul! I min familj har Vadköpingsrutorna alltid funnits med kring julen och det vore ju synd att bryta en fin tradition, så nu är kakorna bakade och väntar på att bli uppätna.

Receptet innehåller inga ägg, så även allergiker kan njuta av den här kryddiga kakan. Det blir inte så mycket disk heller, för man behöver bara en bunke, en kastrull, en tesked, en matsked och ett decilitermått. Bra va?

Kryddiga Vadköpingsrutor: ca 25 st
2 1/2 dl strösocker
knappt 5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk nejlika
1 tsk ingefära
1 tsk kardemumma
1 1/2 tsk kanel
1 1/2 dl ljus sirap
2 1/2 dl gräddfil
100 g smält smör

Glasyr:
Florsocker
1 1/2 msk vatten
1 tsk ingefära

Blanda alla ingredienser till kakan i en bunke och rör om så allt blandas ordentligt. Häll upp smeten i en smord eller klädd långpanna och grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 15 minuter. Låt svalna något och skär i bitar. Gör i ordning glasyren genom att blanda vatten, ingefära och florsocker. Tillsätt så mycket florsocker som behövs (smeten ska bli ganska trögflytande). Klicka sedan ut lite glasyr på varje kaka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar