söndag 10 oktober 2010

Kladdig chokladkaka



Igårkväll blev jag akut sugen på någonting riktigt chokladigt och kladdigt. Som tur var hade jag hemma rätt ingredienser för att baka min favorit-kladdkaka! Det är en typ av kladdkaka med "inbyggd" fyllning. Kakan är sjukt mastig så den räcker oftast några dagar, vilket är bra för den är minst lika god dagen efter som när den är nybakad. Det som gör kakan så kladdig och rinnig är att den innehåller en stor mängd smält choklad istället för kakao. Så det kan jag verkligen rekommendera - byt ur kakaon i din kladdkaka mot smält choklad, det gör susen! Sen är det jätteviktigt att hålla koll på kakan när den är i ugnen! Om den får vara inne bara någon minut för länge hinner den bli torr och tråkig, man ska ta ut den innan den ser klar ut...kakan ska dallra rätt mycket men kanten ska ha lossnat från formen. Man får testa sig fram helt enkelt.

Kladdig chokladkaka:
200g smör
200g mörk choklad
4 ägg
2 dl socker
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Smält smör och choklad i en kastrull. Låt svalna något. Vispa ägg och socker fluffigt. Häll ned chokladen i smeten och blanda ordentligt. Vänd försiktigt ned mjöl och bakpulver. Häll smeten i en smörad form och grädda i mitten av ugnen på 225 grader i ca 15-18 minuter. Servera med glass eller grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar