torsdag 24 mars 2011

What's for dinner?

Man kan ju som sagt inte bara leva på kakor, så därför tycker jag att det är läge att peta in ett litet middagstips här. Man vill ju inte råka få skörbjugg. Jag undrar om det är särskilt många som får det nuförtiden? Bäst att ta det säkra före det osäkra och äta lite kycklinglasagne. I förebyggande syfte.

Det här är ett fantastiskt bra recept som jag har använt mig av i många år. Just den här varianten innehåller kyckling och champinjoner som har fått ligga och gotta till sig i en tomat- och rödvinssås. Köttet blir väldigt mört och får en grym smak. Jag brukar alltid göra en ordentlig laddning när jag ändå håller på och vips så har man matlådor i flera månader framåt. Nästan i alla fall.


Kycklinglasagne: 4 portioner
9 lasagneplattor
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
100 g skivade champinjoner
350 g kyckling
1 dl rött vin
1/2 dl vatten
250 g passerade tomater
1 tsk strösocker
salt, peppar

Béchamelsås:

75 g smör
1 dl vetemjöl (knappt)
6 dl mjölk
1 uppvispat ägg
75 g riven parmesan
salt, peppar

Fräs vitlök och campinjoner i oljan. Skär kycklingen i bitar och tillsätt i stekpannan. Låt steka i ca 4 minuter.

Häll i vin och vatten. Låt koka upp och sjuda i 5 minuter. Rör ned de passerade tomaterna tillsammand med sockret och låt koka ytterligare 5 minuter.

Gör såsen genom att smälta smöret och röra ned mjölet. Lyft kastrullen från värmen och vispa försiktigt ned mjölken, lite i taget och rör till en slät sås. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och koka upp under omrörning tills såsen tjocknar. Låt den svalna något och vispa ned ägget och hälften av parmesanen. Salta och peppra.

Lägg tre lasagneplattor i botten av en ugnsfast form och bred ut lite av kycklingblandningen. Fortsätt att varva plattor och kyckling och avsluta med att hälla över béchamelsåsen. Strö över resten av parmesanen och grädda i 200 grader i ca 30 minuter.

2 kommentarer:

  1. middagstips uppskattas alltid, tror som sagt inte det är så nyttigt att gå på muffinsdiet... :P
    Såg iaf riktigt gott ut, kommer att testas till veckan!

    SvaraRadera
  2. Vad kul att höra att du ska provlaga till veckan :) Hoppas att dina små matkritiker blir nöjda! Men lasagne brukar ju alltid gå hem :)

    SvaraRadera