fredag 15 juli 2011

Chokladganache

Om man tycker om choklad så är det ett måste att kunna göra en god chokladganache! Det är hur enkelt som helst och har man någon gång testat att göra chokladtryffel så har man i princip gjort ganache. Skillnaden är att man använder mindre grädde när man gör tryffel. Själva ganachen kan man använda på många olika sätt, t.ex som fyllning i cupcakes och tårtor, som glaze och som frosting.

Chokladganache:
1 3/4 dl vispgrädde
280 g mörk choklad av bra kvalitet
ev. 1/2 tsk vaniljsocker

Finhacka chokladen och lägg i en skål. Koka upp grädden tillsammans med vaniljsockret och häll blandningen över chokladen. Låt stå några minuter och rör sedan om till en slät kräm.

Genom att justera mängden grädde och choklad så kan man antingen göra sin ganache lösare eller tjockare i konsistensen. En lite tjockare kräm passar bra som fyllning i tårtor och en lite tunnare variant passar bra som glaze.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar