tisdag 7 juni 2011

Bondkakor


Även om det är himla kul att baka nya modernare typer av kakor så får man inte glömma bort dom lite äldre, mer klassiska kakorna. Som bondkakor t.ex. Jag tycker om att variera min bakning så att det inte blir samma sorter hela tiden, det blir ju ganska enformigt då. När jag bakar till olika kalas och tillställningar försöker jag att anpassa kakorna till personen som ska ha dom. Ibland blir det lite knepigt men det brukar uppskattas att det ligger lite tanke bakom.

Bondkakor: ca 70 st
5 1/2 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 msk ljus sirap
1 tsk bikarbonat
1 msk kallt vatten
50 g grovhackad mandel
200 g mjukt smör

Blanda bikarbonaten med vattnet. Lägg alla ingredienser i en bunke och blanda till en jämn deg (det funkar bra att använda elvispen). Dela degen i två delar och forma till rullar, ca 4 cm i diameter. Täck rullarna med plastfolie och lägg in i kylen tills dom har blivit hårda (ca 2 timmar). Skär 1/2 cm tjocka skivor och lägg på en plåt. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 6-7 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar