måndag 1 oktober 2012

Lingonrutor

Min farmor brukade baka jättegoda lingonkakor och jag ångrar att jag aldrig tog vara på receptet. Det är lätt att vara efterklok. Men för något år sedan så kom jag över ett recept som liknar farmors, det blir förstås inte riktigt lika bra som originalet men så nära man kan komma. Kakorna blir allra godast om man använder hemmagjord lingonsylt som är lite lagom syrlig, men det funkar så klart med köpt sylt också. Det här är en riktigt höstig kaka som passar perfekt att smaska i sig en regnig oktoberkväll!



Lingonrutor: ca 20 st
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 msk bakpulver
150 g smör
1 ägg
2 dl lingonsylt

Crunch:
1 1/2 dl havregryn
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör

Blanda mjöl, socker och bakpulver i en skål. Finfördela smöret i de torra ingredienserna och tillsätt ägget. Blanda till en deg. Tryck ut degen i en smord långpanna 20x30 cm. Bred ut lingonsylten. Blanda havregryn, socker och vaniljsocker. Smält smöret och häll ned i blandningen. Rör om. Fördela crunchet över sylten. Grädda på 200 grader i ca 20 minuter. Låt svalna och skär i rutor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar