fredag 21 januari 2011

Lila macarons

Macarons är ju verkligen söta små bakverk - i dubbel bemärkelse. De är tyvärr lite tidskrävande att baka men det gör inte så mycket för resultatet blir fantastiskt! Man kan variera sina macarons på så många olika sätt att man inte riskerar att bli less på dom i första taget. Och det är ju bra. Man kan fylla kakorna med smörkräm som är smaksatt med choklad, hallon, citron, kakao och olika smakessenser som finns att köpa t.ex här. Det går även bra att fylla med vit och mörk chokladganache eller nutella. Sen kan man ändra smaken på själva kakan genom att byta ut mandeln mot t.ex hasselnötter eller pistagemandel.

Macarons:
ca 20 st
Mandelmaräng
4 st ekologiska äggvitor (rumsvarma)
1/2 dl strösocker
150 g skållad sötmandel
4 dl florsocker

Chokladganache
1 dl vispgrädde
2 msk socker
2 msk honung
100 g mörk choklad

Skålla mandeln genom att låta den koka i ca 1 minut, häll av vattnet och ta bort skalet. Mal sedan mandeln i en mandelkvarn.

Vispa äggvitorna till ett hårt skum och tillsätt sockret lite i taget. Vispa tills man kan vända bunken upp och ned utan att marängen faller ur. Rör försiktigt i den malda mandeln och florsockret. Droppa ev. i några droppar karamellfärg.

Använd en sprits och spritsa ut små klickar (stora som femkronor) på en plåt och låt kakorna vila minst 30 minuter innan de gräddas. Grädda i 150 grader i ca 12 minuter.

Finhacka den mörka chokladen. Häll grädde, socker och honung i en kastrull och koka upp. Ta kastrullen av plattan och häll den varma grädden över chokladen. Rör om ordentligt tills chokladen har smält. Låt stå en stund och stelna. Bred en klick ganache på hälften av kakorna och lägg sedan ihop dem två och två.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar