söndag 25 mars 2012

Roys dark intense cake

Den här tårtan har vi kalasat på idag och trots att vi var många tappra fikare som hjälptes åt så blev det kvar ganska mycket. Otroligt god! En chokladälskares dröm.

Receptet på denna härliga tårta kommer från min stora inspirationskälla här i livet - Roy Fares. Jag har ändrat på lite småsaker men annars har jag följt hans recept noggrant. Jag hade ingen 18 cm bakform, så jag använde en på 24 cm istället. För att ändå få en hög och fin tårta så gjorde jag 2 * 2/3 sats av smeten och gräddade två bottnar som jag sen delade på mitten. Till den ena satsen så tog jag lite mer kakao och till den andra tog jag lite mindre, och det blev riktigt bra. Det blev väldigt snyggt när man skar upp tårtan. En annan liten ändring var att jag använde 70% choklad till tryffeln istället för 64% och jag tyckte att det gav en liten extra dimension i smaken. Den sista ändringen var inte direkt frivillig...det visade sig att det inte fanns ett enda litet färskt hallon att få tag på i hela stan! Skandal! Tur att det fanns färska jordgubbar från främmande land som kunde rycka in och styra upp det hela.

Här kommer originalreceptet som även kan hittas här.Roys dark intense cake:
Dag 1
Chokladkräm:
175 g mörk choklad 64%
45 g strösocker (1/2 dl)
60 g äggula (4 st)
150 g grädde (1 1/2 dl)
150 g mjölk (1 1/2 dl)
35 g cognac (2 msk) om man vill

Hacka chokladen och lägg i en bunke. Blanda strösocker med äggula i en annan bunke. Koka upp grädde och mjölk i en tjockbottnad kastrull, häll det över äggulorna och blanda. Häll tillbaka i kastrullen och på låg värme under konstant omröring rör du tills blandningen börjar tjockna lite och häll det över chokladen, häll i cognac. Låt stå i några minuter och blanda till en slät kräm. Plasta och låt stå i kylen till nästa dag.

Dag 2
Chokladbotten:
50 g smör
170 g ägg (3 st)
250 g strösocker (3 dl)
180 g vetemjöl (3 dl)
12 g bakpulver (1 msk)
30 g kakao (3/4 dl)
150 g mjölk (1 1/2 dl)

Sätt ugnen på 150 grader. Smörj en rund bakform cirka 18 cm i diameter. Smält smöret och sikta alla torra ingredienser i en bunke. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i lite i taget av de torra ingredienserna och mjölken tills du får en slät smet, och sist i med smöret och blanda väl. Fyll bakformen och grädda mitten i ugnen på 150 grader i 40-45 min.

Smörkräm:
150 g mörk choklad 64%
350 g osaltat smör (rumstemperatur)
30 g florsocker (1/2 dl)

Smält chokladen över ett vattenbad eller försiktigt i mikron. Vispa smör och florsocker vitt och pösigt. Blanda i den smälta chokladen och vispa. Låt stå ute i rumstemperatur.

Mörk chokladtryffel:
150 g mörk choklad 64%
150 g grädde (1 1/2 dl)
40 g strösocker (1/2 dl)

Hacka chokladen och lägg i en bunke, koka upp grädde och strösocker och häll det över chokladen och blanda väl till en slät tryffel.

Dekoration:
Färska hallon

Montering:
1. Dela botten i 4 delar.
2. Stryk chokladkräm i mellan bottnarna.
3. Stryk upp hela tårtan med smörkräm och stoppa in i kylen 20 minuter.
4. Häll på tryffeln och låt det rinna lite ner på sidorna.
5. Dekorera

2 kommentarer:

  1. Grattis! Jag såg att Roy Fares hade den här bilden med på sin blogg. Det du! Du kanske blir ännu mer berömd /Karin

    SvaraRadera
  2. Tack! :) Det var verkligen jättekul!

    SvaraRadera