fredag 7 oktober 2011

Cupcakes för chokladälskare

Det här fantastiska receptet kommer från Årets Konditor 2010 - Roy Fares och jag hittade det i senaste numret av Hembakat. Hans recept brukar alltid vara i toppklass och det här är inget undantag, kan jag lova! En riktig chokladbomb. För att baka dessa himmelskt goda cupcakes behöver man en digitalvåg. Jag använder nästan alltid min våg när jag bakar och jag rekommenderar att ni skaffar en om ni inte redan har en. Man får verkligen bra resultat varje gång!


Chokladcupcakes med chokladfrosting och kolasås: ca 10 st
Cupcakesmet:
2 ägg (totalt 125 g)
210 g strösocker
5 g vaniljsocker
1 nypa salt
2 g bakpulver
45 g kakao
115 g vetemjöl
125 g smält smör

Kolasås:
50 g honung
200 g strösocker
200 g vispgrädde
60 g smör
1 nypa flingsalt

Frosting:
200 g hackad mörk choklad
200 g vispgrädde
100 g philadelphia

Fyllning & dekoration:
2 pkt hackad dubbel-Daim

Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Blanda vaniljsocker, salt, bakpulver, kakao och vetemjöl och sikta ned i äggsmeten. Tillsätt det smälta smöret, lite i taget och rör om till en slät smet. Häll smeten i formar och tryck ned några bitar Daim i varje form. Grädda mitt i ugnen på 180 grader i ca 20-25 minuter.

Värm honungen i en kastrull. Tillsätt sockret lite i taget så att det löser sig och blir gyllenbrunt. Tillsätt grädden försiktigt och ta kastrullen från plattan. Tillsätt smör och salt. Låt svalna.

Koka upp grädden och häll den över den hackade chokladen. Låt stå i 2 minuter. Rör om tills du får en slät tryffel. Ställ in i kylen tills den blivit kall. Vispa upp och tillsätt philadelphian lite i taget.

Spritsa frostingen på dina cupcakes och skeda på kolasåsen. Dekorera med hackad Daim.

4 kommentarer:

  1. Det ser himmelskt gott ut och jag håller med om att det brukar fungera extra bra om man mäter upp innehållet - det är dock inte alltid jag har ork till det ;) Wow, riktiga chokladbomber, det har du helt rätt i - och jag som älskar choklad <3

    SvaraRadera
  2. Nej, ibland får man vara lite lat :) Men i det här fallet måste du ta fram hushållsvågen! Det är verkligen värt det ;)

    SvaraRadera
  3. hur stora formar ska man använda? (gärna i ml)
    hur många blir det?

    SvaraRadera
  4. Man kan använda vilka formar man vill, stora eller små. Jag använde helt vanliga cupcakeformar och fick ut 10 st cupcakes.

    SvaraRadera