tisdag 10 januari 2012

Tårtbotten lika delar

Jag tänkte dela med mig av ett superenkelt recept på tårtbotten. Till de senaste tårtorna jag har bakat har jag använt mig av det här receptet. Väldigt många bakbloggare kör på den här varianten och resultatet blir verkligen jättebra! Jag har provat att göra både ljusa tårtbottnar och chokladbottnar och båda funkar kanon.

Här kommer en liten beskrivning:

Ta fram tre lika stora glas och mät upp lika delar av ägg, socker och mjöl/potatismjöl. Inga dl-mått behövs, utan man utgår ifrån äggen. Knäck äggen i ett glas och mät upp lika mycket socker i nästa glas och gör likadant med mjölet. Sen tillsätter man bakpulver i glaset med mjöl.

TIPS! Jag brukar byta ut 1/3 av mjölet mot potatismjöl för att få en lite luftigare kaka. För att göra en chokladbotten tar du 1/3 vardera av mjöl, potatismjöl och kakao.

Börja med att vispa ägg och socker vitt och fluffigt, sikta sedan ned mjöl och bakpulver och blanda försiktigt. Häll upp smeten i en smord form och grädda på 175 grader.Ägg:
Till en form på 18 cm behöver man 2 ägg
Till en form på 20 cm behöver man 3 ägg
Till en form på 24 cm behöver man 4-5 ägg
Till en form på 26 cm behöver man 5-6 ägg

Bakpulver:
2-3 ägg 1 tsk bakpulver
4-5 ägg 1 1/2 tsk bakpulver
5-6 ägg 2 tsk bakpulver

Gräddning:
2 ägg 20 min
3-4 ägg 25-30 min
5-6 ägg 35-40 min

6 kommentarer:

 1. Då har jag med gjort de senaste gångerna. :)

  SvaraRadera
 2. Vad kul :) Visst blir resultatet bra?

  SvaraRadera
 3. Kommer att testa denna botten till nästa födelsedagskalas! Blir då i form av ett slott, har du kanske något tips på garnering? :)

  SvaraRadera
 4. Ett slott låter spännande :) Jag ska fundera på saken!

  SvaraRadera
 5. Hej är fundersam på hur mycket man kan behöva för att göra en långpanna? =)

  SvaraRadera
 6. Hej! Jag har aldrig testat att använda det här receptet till en långpanna. Men jag kan tänka mig att du behöver 5-6 ägg, beroende på storleken på långpannan. :)

  SvaraRadera