torsdag 22 september 2011

Kanelbullar

Igår bakade jag bullar. Det var en spännande historia eftersom jag hade världens migrän och inte alls var med i matchen. Jag klarade inte av att ha på några lampor i köket så jag fick chansa mig fram i mörkret, men tro det eller ej så blev bullarna faktiskt riktigt goda! Lite väl stora kanske, nästan paltstorlek. Men dom lär nog gå åt ändå.Det recept som jag använder mig av kommer från Leila Lindholm och är det bästa bullreceptet ever! Bulldegen blir riktigt saftig och det beror på att man bakar med fast smör istället för smält. Det blir verkligen stor skillnad i smak och konsistens tycker jag.

Kanelbullar: ca 30 st
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ägg
11-12 dl vetemjöl special

Fyllning:
200 g mjukt smör
1 msk kanel
1 dl strösocker

Ägg till pensling
Ljus sirap och vatten till pensling
1/2 dl strösocker

Stöt kardemummakärnorna i en mortel och värm tillsammans med mjölken till 37 grader. Smula ned jästen i en bunke och lös upp den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta ihop till en smidig deg. Jäs degen under bakduk till dubbel storlek, ca 45 minuter.

Blanda smör, strösocker och kanel till en krämig fyllning. Dela degen i två bitar och kavla ut. Bred på fyllningen och rulla ihop till en rulle. Skär i bitar. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 40 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i ca 10 minuter.

Pensla dom nygräddade bullarna med sirap utrört med lite vatten. Strö över socker.

2 kommentarer:

  1. Gott att strö över vanligt socker, lite annorlunda ;)

    SvaraRadera
  2. Det blir härligt knastrigt mellan tänderna :) Jag använder nästan aldrig pärlsocker längre när jag bakar bullar...

    SvaraRadera