tisdag 16 oktober 2012

Chokladfestivalen

I helgen var jag och min mor i huvudstaden och då passade vi på att besöka Chokladfestivalen på Nordiska Museet. Vilket fantastiskt ställe! Choklad i alla de former och färger. Det blev en hel del provsmakning och så passade vi förstås på att köpa med oss massa choklad hem. Det blir definitivt ett besök även nästa år! Vissa festivaler är helt klart bättre än andra.

Jag tog inte så många kort för jag var upptagen med att provsmaka...Men några bilder blev det i alla fall.






onsdag 10 oktober 2012

Marshmallowbrownies

För ett par veckor sedan så lovade jag att jag skulle lägga upp receptet på de farligt goda marshmallowbrownies som jag bakade till min broders födelsedagsfirande och nu känner jag att ni har fått vänta tillräckligt länge. Så nu är det bara att kavla upp ärmarna och värma upp käkarna, det lär behövas för det är lätt hänt att man råkar äta mer än en kaka åt gången.

Det här receptet hittade jag i den fantastiska tidningen Hembakat.



Marshmallowbrownies med chokladkrisp: ca 25 st
200 g mörk choklad
100 g smör
3 1/2 dl strösocker
4 ägg
1 3/4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt

1 påse minimarshmallows ca 280 g

Chokladkrisp:
200 g mörk eller ljus choklad
100 g smör
7-8 dl Rice Krispies

Smält chokladen och smöret över ett vattenbad. Häll blandningen i en skål och tillsätt socker. Låt svalna lite och tillsätt äggen, ett i taget. Blanda mjöl, vaniljsocker och salt och sikta ned i smeten. Bred ut smeten i en långpanna (20x30 cm) och grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 25 min. Ta ut kakan och häll på marshmallows. Grädda i 5 minuter till. Låt kakan svalna helt.

Smält choklad och smör i ett vattenbad. Blanda i Rice Krispies och bred ut över kakan. Låt den stå i kylen och stelna i ett par timmar och skär sedan upp i bitar.

tisdag 9 oktober 2012

Recept på apelsin- och chokladcupcakes

Det här cupcakes-receptet brukar jag använda när jag bara vill göra en liten sats och jag brukar få ut ca 8 stycken normalstora cupcakes. Receptet innehåller ingen mjölk, så byter man bara ut smöret mot ett mjölkfritt alternativ så kan även allergiker njuta av bakverket.


Apelsin- och chokladcupcakes: ca 8 st
100 g mjukt smör
100 g strösocker
2 ägg
70 g vetemjöl
30 g kakao
3/4 tsk bakpulver
Skal av 1 apelsin
50 g grovhackad apelsinchoklad

Vispa smör och socker krämigt och tillsätt äggen, ett i taget. Blanda mjöl, kakao och bakpulver och sikta ned i smeten. Rör ned apelsinskal och choklad och blanda om. Fördela smeten i formar och grädda på 180 grader i ca 15-20 minuter. Låt svalna.

Apelsin-fluff:
3 dl vispgrädde
150 g Marabou Apelsinkrokant

Värm grädden i en kastrull (får inte koka!) och lägg i chokladen. Rör om tills det har smält. Låt blandningen stå i kylen i minst 5 timmar. Vispa upp och spritsa på dina cupcakes.

måndag 8 oktober 2012

Apelsin- och chokladcupcakes

I helgen blev jag ägare till en ny bil! Inte för att jag har något otalt med den gamla bilen, men det känns skönt att under vinterhalvåret slippa klättra över passagerarsätet för att ta sig in och ut ur den. För att fira denna trevliga händelse så bakade jag några cupcakes som vi kalasade på.

Jag bakade chokladcupcakes som smaksattes med rivet apelsinskal och grovhackad apelsinchoklad. Sedan spritsade jag kakorna med ett fluff gjort på Marabou Apelsinkrokant. Mycket apelsin och mycket choklad - ett vinnande koncept!

Receptet kommer under morgondagen.




onsdag 3 oktober 2012

Äppelkaka med mandelmassa

Jag hade ett gäng hemmaodlade äpplen som kände sig ensamma och övergivna, så jag förbarmade mig över dem och bakade en saftig äppelkaka. Jag älskar den syrliga smaken av svenska äpplen och det känns extra kul att baka när man har plockat dem själv. Den här kakan innehåller mandelmassa och jag tycker att just mandelmassa och äpplen är en fantastisk kombination! Sött, saftigt och syrligt i en härlig blandning.



Äppelkaka med mandelmassa:
100 g mandelmassa
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
50 g smör
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
1 dl mjölk
ca 4 äpplen

Smält smöret och låt svalna lite. Riv mandelmassan grovt och blanda ned äggen, ett i taget och rör om. Tillsätt socker. Blanda mjöl, kanel, bakpulver och vaniljsocker och sikta ned i smeten. Häll ned smör och mjölk och blanda till en jämn smet. Skala och klyfta äpplena. Lägg hälften av äpplena i botten av en smord springform, häll på smeten och lägg på resten av äpplena. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 30 minuter.

måndag 1 oktober 2012

Lingonrutor

Min farmor brukade baka jättegoda lingonkakor och jag ångrar att jag aldrig tog vara på receptet. Det är lätt att vara efterklok. Men för något år sedan så kom jag över ett recept som liknar farmors, det blir förstås inte riktigt lika bra som originalet men så nära man kan komma. Kakorna blir allra godast om man använder hemmagjord lingonsylt som är lite lagom syrlig, men det funkar så klart med köpt sylt också. Det här är en riktigt höstig kaka som passar perfekt att smaska i sig en regnig oktoberkväll!



Lingonrutor: ca 20 st
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 msk bakpulver
150 g smör
1 ägg
2 dl lingonsylt

Crunch:
1 1/2 dl havregryn
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör

Blanda mjöl, socker och bakpulver i en skål. Finfördela smöret i de torra ingredienserna och tillsätt ägget. Blanda till en deg. Tryck ut degen i en smord långpanna 20x30 cm. Bred ut lingonsylten. Blanda havregryn, socker och vaniljsocker. Smält smöret och häll ned i blandningen. Rör om. Fördela crunchet över sylten. Grädda på 200 grader i ca 20 minuter. Låt svalna och skär i rutor.