torsdag 29 september 2011

Cake Pops med smak av Ahlgrens bilar


Idag har jag fixat några nya Cake Pops. Den här gången använde jag en vanlig hederlig sockerkaka som grund och istället för den gamla vanliga Philadelphian använde jag bil-fluff. Det blev inte så hemskt dåligt...

Cake Pops med Ahlgrens bilar: ca 25-30 st
1 sockerkaka
1 dl vispgrädde
20 g bilar

Kakpinnar eller grillpinnar
Ljus choklad
Strössel av valfri sort

Klipp bilarna i småbitar och häll ned i grädden. Värm på svag värme tills bilarna har smält. Låt grädden svalna i kylen i ca 5 timmar. Vispa upp till ett fluff.

Mosa sockerkakan i en bunke och blanda med fluffet till en bra konsistens. Rulla degen till bollar och ställ in i kylen i ca 10 minuter. Smält chokladen. Doppa ena änden av pinnarna i chokladen och tryck ned i bollarna. Doppa Cake Popsen i chokladen och låt överflödig choklad rinna av. Låt chokladen stelna litegrann och dekorera med strössel.

måndag 26 september 2011

Chokladjitterbuggar



Jitterbuggar är nog en av mina favoriter när det handlar om hårda kakor. Lagom söta och härligt sega. Den här gången skojade jag till det lite och gjorde en chokladmaräng som fyllning.

Det kan vara lite svårt att få till själva degen då den ibland vill hålla på och spricka och ha sig. För att underlätta själva ihoprullandet så brukar jag kavla ut degen direkt på ett bakplåtspapper och det hjälper verkligen.

Chokladjitterbuggar: ca 30 st
225 g smör
5 dl vetemjöl
4 msk strösocker

Maräng:
1 äggvita
1 dl strösocker
1 1/2 msk kakao

Knåda smör, socker och vetemjöl till en deg. Kavla ut till en rektangel. Vispa äggvitan till ett fast skum och tillsätt sockret under fortsatt vispning. Sikta ned kakaon och rör om. Bred ut marängen på degen och rulla ihop. Låt rullen vila i kylen i ca 30 minuter. Skär rullen i bitar och grädda kakorna på 175 grader i ca 12-15 minuter.

söndag 25 september 2011

Smakkombinationer

Ibland kan det vara lite svårt att komma på vad man ska använda för fyllningar i sina tårtor. Det finns ju oändligt många varianter. Därför har jag gjort i ordning en liten lista med några av mina favoritkombinationer. Kommentera gärna om ni har några egna favoriter så kan jag lägga till dom på listan!


Mörk choklad - mint
Mörk choklad - hallon
Mörk choklad - passionsfrukt
Choklad - jordgubb
Choklad - apelsin
Vit choklad - blåbär
Vit choklad - skogsbär
Vit choklad - jordgubb
Jordgubb - vanilj
Jordgubb - dumle
Jordgubb - lime
Jordgubb - Ahlgrens bilar
Dumle - vanilj
Hallon - toblerone
Hallon - stracciatella
Hallon - Ahlgrens bilar
Kokos - lime
After Eight - päron


lördag 24 september 2011

Godistårta



Här är tårtan som jag bakade till gårdagens kalas. Jag frågade min bror vad han ville ha för sorts tårta och han svarade att det inte spelade så stor roll så länge den innehöll en massa gott. Så jag bakade en riktig godistårta som bestod av ljusa bottnar som fylldes med Ahlgrens bilar-fluff och hallongrädde. Hela tårtan spacklades och spritsades med grädde och dekorerades med chokladfingrar och bilar. Jag var säker på att inte hela tårtan skulle gå åt eftersom den var så stor, men jag hann knappt blinka innan den tog slut.

Bil-fluff: räcker till ett tårtlager
3 dl vispgrädde
ca 60 g Ahlgrens bilar

Klipp bilarna i småbitar och häll ned i grädden. Värm på svag värme tills bilarna har smält. Det är viktigt att hålla koll för grädden får absolut inte koka! Häll sedan blandningen i en skål och låt stå i kylen i minst 5 timmar. Vispa sedan upp fluffet och fyll tårtan.

Hallongrädde:
200 g hallon
2 dl vispgrädde
1 msk florsocker
1/2 tsk vaniljsocker

Mosa hallonen lite lätt med en gaffel. Vispa grädden och smaksätt med vaniljsocker och florsocker. Vänd ned hallonen och blanda.

torsdag 22 september 2011

Kanelbullar

Igår bakade jag bullar. Det var en spännande historia eftersom jag hade världens migrän och inte alls var med i matchen. Jag klarade inte av att ha på några lampor i köket så jag fick chansa mig fram i mörkret, men tro det eller ej så blev bullarna faktiskt riktigt goda! Lite väl stora kanske, nästan paltstorlek. Men dom lär nog gå åt ändå.



Det recept som jag använder mig av kommer från Leila Lindholm och är det bästa bullreceptet ever! Bulldegen blir riktigt saftig och det beror på att man bakar med fast smör istället för smält. Det blir verkligen stor skillnad i smak och konsistens tycker jag.

Kanelbullar: ca 30 st
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ägg
11-12 dl vetemjöl special

Fyllning:
200 g mjukt smör
1 msk kanel
1 dl strösocker

Ägg till pensling
Ljus sirap och vatten till pensling
1/2 dl strösocker

Stöt kardemummakärnorna i en mortel och värm tillsammans med mjölken till 37 grader. Smula ned jästen i en bunke och lös upp den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta ihop till en smidig deg. Jäs degen under bakduk till dubbel storlek, ca 45 minuter.

Blanda smör, strösocker och kanel till en krämig fyllning. Dela degen i två bitar och kavla ut. Bred på fyllningen och rulla ihop till en rulle. Skär i bitar. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 40 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i ca 10 minuter.

Pensla dom nygräddade bullarna med sirap utrört med lite vatten. Strö över socker.

tisdag 20 september 2011

Snoddas

Ikväll har jag dragit igång med bakningen inför fredagens kalas. Jag snodde helt enkelt ihop några Snoddas. En gammal klassiker som alltid går hem. En lite lustig sak förresten, jag gillar verkligen inte kaffe. Alls. Men det finns två saker som inte går att äta om dom inte har lite kaffesmak: chokladbollar och Snoddas.


Snoddas (mockarutor): ca 25 st
150 g smält smör
3 ägg
3 dl strösocker
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 1/2 msk kakao
4 1/2 dl mjöl
1 1/2 dl mjölk

Glasyr:
50 g smält smör
3 msk starkt kaffe
1 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3 1/2 dl florsocker

Garnering:
Kokos

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Häll ned det smälta smöret och rör om. Blanda alla torra ingredienser och sikta ned i smeten. Tillsätt mjölken. Häll upp smeten i en långpanna med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen på 225 grader i ca 10-15 minuter. Låt svalna.

Blanda alla ingredienser till glasyren och bred på den kalla kakan. Strö över kokos och skär i rutor.

söndag 18 september 2011

Veckans bakning


På fredag blir det kalas, för då fyller min käre storebror år. Och när det är kalas måste man ju ha lite fika att bjuda på. Gissa vem som ska baka? Jag har just fått ta del av önskemålen och det verkar som att jag slipper vara sysslolös på kvällarna den här veckan. Tur att jag tycker att det är så kul att baka! Det här är vad jag ska fixa:

* Kanelbullar
* Snoddas (mockarutor)
* Chokladbollar
* Småkakor av något slag
* Tårta

Sen får vi se om jag eventuellt hinner baka något mer. Jag har några nya recept och idéer som jag vill testa! Jag återkommer med bilder och recept allt eftersom jag blir klar.

lördag 17 september 2011

Cake Pop Hearts



Sent på torsdagskväll fick jag för mig att jag skulle baka Cake Pops. Jag tänkte att det borde gå ganska fort, men jag råkade göra världens största sats så jag blev kvar i köket ett bra tag. Men resultatet blev bra! Jag använde en mjuk chokladkaka med chokladbitar i som grund och det blev väldigt gott.

tisdag 13 september 2011

Nya grejer



Häromdagen hämtade jag ut två paket som jag hade beställt. Ett från KlaraForm som innehöll minicupcakesformar, nonpareils-strössel och cake pops-pinnar och ett från Strössel & Annat som bestod av cupcakesformar, dekorfondant, blomutstickare och cake pops-förpackningar.

Om man kollar på vad jag har beställt så kan man lätt få för sig att jag är sugen på att baka Cake Pops och Cupcakes...Jag hoppas att jag får tid att baka lite imorgon eller på torsdag!

söndag 11 september 2011

Cookie dough cheesecake bars

Här kommer ett recept som ni bara måste prova! Kakor som både innehåller cheesecake och cookie dough. Dom påminner lite om Ben & Jerry-glassen Cookie Dough och det är ju ingen dålig egenskap hos en kaka.


Cookie dough cheesecake bars:
Botten:
3 1/2 dl krossade digestivekex
5 msk smält smör

Cookie dough:
3/4 dl farinsocker
3 msk strösocker
75 g rumsvarmt smör
1 tsk vaniljsocker
1 3/4 dl vetemjöl
1 1/2 dl chocolate chips

Cheesecake:
280 g philadelphia
1/2 dl strösocker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker

Blanda kexsmulorna med smöret och tryck ut i en liten långpanna klädd i bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen på 160 grader i ca 6 minuter.

Förbered kakdegen genom att vispa smör, farinsocker, strösocker och vaniljsocker till en jämn smet. Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta ihop till en smidig deg. Blanda ned chokladen.

Vispa philadelphia och ägg till en klumpfri smet. Tillsätt strösocker och vaniljsocker. Häll cheesecake-smeten i det förgräddade skalet och fördela kakdegen jämnt på toppen. Grädda i 160 grader i ca 25 minuter. Låt svalna några timmar i kylskåp och skär sedan upp i rutor.

onsdag 7 september 2011

Lingon

Det har varit lite tyst här på bloggen dom senaste dagarna. Dålig stil! Men någon måste ju ta hand om alla lingon. Helgen resulterade i 30 liter, så man har det man gör. Just nu har jag en lingonkaka i ugnen och tidigare i veckan har jag kokat lingonsylt. Det känns bra att ha fyllt på förråden lite inför hösten och vintern.


Lingonsylt: ca 1 liter
1 kg lingon
2 dl vatten
5 dl strösocker

Rensa och skölj bären. Koka dom med vattnet i ca 5-10 minuter. Skumma om det behövs. Tillsätt sockret och koka sylten i några minuter. Häll upp i rena och varma glasburkar. Förvara svalt.


torsdag 1 september 2011

Ettårsjubileum

Idag hade vi ettårsjubileum på jobbet och som alla vet måste man ju fira sådana högtider med lite fika. Därför bakade jag ett helt gäng med cupcakes som vi bjöd ut till höger och vänster. Det blev chokladcupcakes som jag spritsade med denna härliga frosting (dock utan hallon). Dom små flaggorna är egentillverkade av fotopapper och tandpetare.