tisdag 30 augusti 2011

Sirapslimpa


Här kommer ett recept på en jättegod limpa som jag brukar baka med ojämna mellanrum. Receptet kommer från Leilas kokbok A piece of cake. Sist jag bakade dessa limpor så hade jag slut på mörk sirap och vetemjöl special, så jag tog ljus sirap och vanligt mjöl istället och det funkade bara fint.

Sirapslimpa: 2 bröd
50 g smör
5 dl filmjölk
50 g färsk jäst
2 dl mörk sirap
2 tsk salt
6 dl vetemjöl special
5-7 dl rågsikt

Smält smöret och blanda med filet. Värm blandningen till 37 grader. Smula jästen i en bunke och tillsätt degvätska, salt och sirap. Tillsätt båda mjölsorterna, lite i taget och knåda till en mjuk deg. Jäs degen i bunken under bakduk i ca 30 minuter (till dubbel storlek). Baka ut degen till två limpor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare ca 40 minuter. Grädda bröden på 200 grader i mitten av ugnen i ca 40 minuter.

torsdag 25 augusti 2011

Kolagömmor


Nu är burkarna fyllda med småkakor och jag tror bestämt att smaken blev lite bättre. Alltså, burkarna smakar inte bättre (dom smakar mest plåt), utan kakorna.

Receptet på dessa kakor hittade jag i tidningen Hembakat. Lättbakade och riktigt goda.

Kolagömmor: ca 25 st
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk florsocker
200 g mjukt smör

Kolasmet:
75 g smör
1 msk kakao
3 msk vispgrädde
2 msk vetemjöl
1 1/2 dl strösocker

Blanda samman alla ingredienser till mördegen och låt den vila i kylskåpet en stund. Koka kolasmeten genom att blanda alla ingredienser i en kastrull. Låt sjuda på svag värme i ca 5 minuter (den ska tjockna något). Rulla bollar av degen och lägg i småkaksformar. Gör en fördjupning i varje kaka och tillsätt lite kolasmet. Grädda kakorna i mitten av ugnen på 175 grader i ca 10-12 minuter.

Jag burkar nästan alltid stava rätt...



Jag måste bara visa upp mina nya fina kakburkar. Fast särskilt nya är dom egentligen inte, snarare väldigt gamla. Dom kommer från min mormor. Jag har alltid varit väldigt svag för gamla burkar av någon anledning och just dessa snyggingar har jag gått och suktat efter ända sedan jag var miniliten. Now they're all mine! Tack mormor! Jag är övertygad om att kakor som får bo i tjusiga burkar smakar lite bättre än andra...Jag ska snart testa om min tes håller.

söndag 21 augusti 2011

Hallonrutor med cream cheese frosting



Här kommer ett recept på en kalasgod hallonkaka. Den bakas i långpanna, så har man bra ögonmått får man ut en hel massa bitar. Har man mitt ögonmått däremot får man kanske ut två bitar (om man har tur). Men god är den! Och relativt lättbakad.

Hallonrutor med cream cheese frosting: ca 30 st
3 ägg
3 dl strösocker
200 g smör
8 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker
4 dl mjölk
3 dl hallon

Frosting:
200 g philadelphia
150 g mjukt smör
6 dl florsocker
1 msk vaniljsocker

Smält smöret. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Häll smöret i äggsmeten. Blanda de torra ingredienserna och sikta ned i smeten, varvat med mjölken. Häll smeten i en långpanna klädd i bakplåtspapper. Strö över hallonen. Grädda kakan på 200 grader i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna.

Vispa smöret krämigt och tillsätt övriga ingredienser under fortsatt vispning. Bred frostingen över kakan och dekorera med strössel eller kokos.

söndag 14 augusti 2011

Pannacotta med vit choklad och björnbär


Den här goda pannacottan fick bli helgens efterrätt. Björnbärsmoussen är verkligen hur god som helst och passar även kalasbra som tårtfyllning.

Vit chokladpannacotta med björnbär: 4 port
1 dl mjölk
4 dl vispgrädde
4 msk strösocker
1 vaniljstång
3 gelatinblad
200 g vit choklad

Björnbärsmousse:
2 äggvitor
1 1/2 dl vispgrädde
200 g tinade eller färska björnbär
1 msk florsocker

Lägg gelatinet i kallt vatten. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Värm mjölk, grädde, socker och vanilj till strax under kokpunkten. Smält chokladen. Lös upp gelatinet i den varma vätskan och tillsätt den smälta chokladen. Häll upp i portionsglas och låt stå i kylen i minst 4 timmar.

Vispa äggvitor och grädde i separata skålar. Passera björnbären genom en sil och tillsätt florsocker. Blanda björnbär och grädde och vänd försiktigt ned äggvitorna. Toppa pannacottan med björnbärsmoussen.

fredag 12 augusti 2011

Tekakor

Man kan ju som sagt inte bara äta cupcakes jämt - ibland passar det bättre med bröd. Otroligt men sant. T.ex så är det godare med en brödbit än en cupcake till middagen. Eller godare vet jag inte, men kanske mer passande. Därför dyker det nu upp ett recept på tekakor. Godast är dom alldeles nygräddade! Men det går även bra att frysa in dom och ta fram och tina upp vid behov.



Tekakor: ca 15 st
5 dl mjölk
4 dl havregryn
1/2 msk salt
1 msk ljus sirap
150 g smör
25 g färsk jäst
8 dl vetemjöl special

Värm mjölken till ca 50 grader och häll i havregryn, salt och sirap. Låt stå och svälla i ca 20 minuter.

Smält smöret och rör ned i havregrynsblandningen. Smula ned jästen och blanda ordentligt. Tillsätt vetemjölet lite i taget. Låt degen stå och jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30 minuter.

Knåda degen och dela i 15 bitar. Kavla ut till runda tekakor (ca 1 cm tjocka) och nagga dom. Jäs under bakduk i 30 minuter. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

tisdag 9 augusti 2011

Ett litet tips


För få snyggt spritsade cupcakes så brukar jag vända dom små rackarna upp och ned precis efter att dom kommit ut ur ugnen. Då får man en jämnare yta och själva spritsandet blir mycket enklare. Samma sak gäller om man vill täcka sina cupcakes med sugarpaste.

Dom söta formarna har jag beställt från Strössel & annat

fredag 5 augusti 2011

Krämig hallonfrosting

Här kommer receptet på frostingen som jag använde till mina hallon- och chokladcupcakes. Den har en helt perfekt konsistens och är alldeles lagom söt i smaken. Om man vill så kan man naturligtvis byta ut hallon mot någon annan typ av bär.


Krämig hallonfrosting:
75 g mjukt smör
100 g florsocker
150 g philadelphia
1 1/2 dl vispgrädde
100 g hallon

Vispa smör och florsocker ljust och krämigt. Rör ned philadelphian. Tillsätt grädden, lite i taget under vispning. Vänd ned hallonen (krama ur en del av saften innan så att inte frostingen blir för lös).

torsdag 4 augusti 2011

Cupcakes med hallon och choklad


Här har ni resultatet av gårdagens bakning. Hallon- och chokladcupcakes med chokladganache och krämig hallonfrosting. Som dekoration använde jag egentillverkade rosor i sugarpaste. Det blev fantastiskt gott! Hallon och choklad måste ju vara en av de bästa kombinationerna. Särskilt om man använder färska hallon och riktigt lyxig choklad.

Recept dyker upp under morgondagen.

onsdag 3 augusti 2011

Sneak peak


Det här är vad jag pysslar med ikväll. Förhoppningsvis blir det riktigt goda choklad- och halloncupcakes. Jag var iväg tidigare i veckan och plockade lite hallon hos mormor och jag måste ju använda min skörd till något viktigt. Och vad är viktigare än cupcakes?! Jag håller fortfarande på att fundera ut vilken frosting jag ska köra med. Som ni hör så är det inga små beslut jag brottas med, direkt...Jag återkommer med det färdiga resultatet inom en snar framtid.

måndag 1 augusti 2011

Snabb bärpaj

Nu när bärsäsongen är här på allvar så tänkte jag att vi lägger fokus på olika sorters bakverk som innehåller just bär (nähä?!). Först ut är den här pajen som man slänger ihop på några minuter. Jag gjorde min paj på hallon och blåbär. För att skoja till det lite så reva jag även över lite mörk choklad.


Snabbgjord bärpaj:
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
175 g smör

bär av valfri sort

Knåda ihop ingredienserna till en smidig deg och tryck ut i en pajform. Fyll pajskalet med bär och grädda på 175 grader i ca 15 minuter. Servera med lite grädde eller vaniljglass.